Maailman haastavinta ongelmaa kannattaa tutkia, Arto Mustajoki sanoo.

Helsingin yliopiston venäjän kielen professori Arto Mustajoki jäi viime joulukuussa eläkkeelle.

— En kaivannut lahjoja tai muuta sellaista. Sen sijaan mahdollisia muistamisia varten perustin Helsingin yliopistoon oman nimikkorahaston, Arto Mustajoki kertoo.

Mustajoki on toiminut myös humanistisen tiedekunnan dekaanina ja vararehtorina. Hän siis tietää varsin hyvin, että tiede tarvitsee lahjoituksia.

Oma rahaston teemana on vaatimattomasti ”maailman vakavin ongelma”, jota Mustajoki itsekin on tutkinut viime vuosina. Mikä tämä ongelma on?

— Suurin ongelma maailmassa on se, että me ihmiset emme riittävästi ymmärrä toisiamme, Mustajoki sanoo.

— Väärinymmärtäminen tuottaa haasteita niin arkipäivän ruokapöytäkeskusteluissa kuin maailmanlaajuisissa valtioidenvälisissä suhteissakin. Kansanryhmiin tai kansoihin kohdistuvat tahalliset väärinymmärtämiset tuottavat vihapuhetta, konflikteja ja sotia. Vuorovaikutuksen kompastelulla voi olla traagisia seurauksia.

Mistä alttius väärinkäsityksiin syntyy?

— Siihen on monia syitä. Joskus emme halua ymmärtää, joskus emme osaa olla riittävän selkeitä, joskus kuulija säästää kognitiivista energiaansa eikä jaksa yrittää ymmärtää.

Paraikaa Mustajoki rakentaa eri alojen vuorovaikutustutkijoiden Mutual understanding –tutkijayhteisöä. Tavoite on ensi alkuun koota yhteen sirpaleista tietämystä ja perusdataa ymmärtämisen ja väärinymmärtämisen kiemuroista.

— Tulevaisuudessa haluamme käyttää tätä tietoa siihen, että ihmiset ymmärtäisivät toinen toistaan paremmin.

Lahjoittamalla tieteelle rakennat Suomen tulevaisuutta.